Gebruikerslogin

Eerstelijnszones (ELZ)

De hervoming van de eerste lijn

Begin juli lanceerde minister Vandeurzen een oproep tot de vorming van eerstelijnszones. Dit kadert binnen de brede hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg.

 

In het najaar van 2017 werden naar aanleiding van deze oproep verschillende overlegmomenten per toekomstige eerstelijnszone georganiseerd.
Alle verplichte partners werden hiertoe uitgenodigd. Er werd voornamelijk gefocust op het bereiken van draagvlak wat betreft de geografische afbakening van elke zone. 

 

Aanvraag van een eerstelijnszone

Uiteindelijk werden in december 2017 vijf aanvraagdossiers (zie bestanden) ingediend binnen de regio van LMN CWV. De zones uit onze regio waarover een consensus bereikt werd, werden geografisch omschreven als volgt:

- ELZ regio Veurne: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, Alveringem (Diksmuide onder voorbehoud)

- ELZ regio Ieper: Lo-Reninge, Houthulst, Vleteren, Poperinge, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen (Diksmuide onder voorbehoud)

- ELZ regio Roeselare: Staden, Hooglede, Lichtervelde, Ardooie, Roeselare, Moorslede, Ledegem

- ELZ regio Tielt: Wingene, Ruiselede, Tielt, Pittem, Meulebeke, Oostrozebeke, Dentergem

- ELZ regio Izegem: Izegem, Ingelmunster, Lendelede

 

Voor de ELZ van regio Veurne, Ieper, Roeselare en Tielt ontvingen wij begin maart de goedkeuring (zie bestanden voor de brieven).

 

De ELZ van regio Izegem werd afgekeurd wegens een te klein aantal inwoners (minder dan 75.000). Ook Diksmuide is nog niet ingedeeld. De vier bovengenoemde zones werden daarom goedgekeurd onder voorbehoud.

Voor Izegem, Ingelmunster, Lendelede en Diksmuide is er tijd tot 1 mei om vanuit het werkveld een dossier in te dienen met een gedragen voorstel. Na 1 mei zal de Vlaamse overheid beslissen over de geografische indeling ervan.

 

Kick-off event per ELZ

Bij de goedgekerude zones, is de volgende stap het organiseren van een kick-off event per eerstelijnszone. De volgende data zijn al bekend:

- ELZ regio Ieper: 26/04 om 20u te Ieper

- ELZ regio Roeselare: 12/06 om 20u15 te Roeselare

- ELZ regio Tielt: 14/06 om 20u15 te Tielt

- ELZ regio Veurne: datum nog te bepalen

 

Meer info

Bij bestanden vindt u de aanvraagdossiers en de brieven met de beslissing omtrent de aanvraagdossiers.

 

Meer informatie over de hervorming van de eerste lijn, kan u raadplegen op de website van het agentschap Zorg en Gezondheid.

.