Gebruikerslogin

Eerstelijnszones (ELZ)

De hervoming van de eerste lijn

Begin juli lanceerde minister Vandeurzen een oproep tot de vorming van eerstelijnszones. Dit kadert binnen de brede hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg.

 

In het najaar van 2017 werden naar aanleiding van deze oproep verschillende overlegmomenten per toekomstige eerstelijnszone georganiseerd.
Alle verplichte partners werden hiertoe uitgenodigd. Er werd voornamelijk gefocust op het bereiken van draagvlak wat betreft de geografische afbakening van elke zone. 

 

Aanvraag van een eerstelijnszone

Uiteindelijk werden in december 2017 vijf aanvraagdossiers (zie bestanden) ingediend binnen de regio van LMN CWV. De zones uit onze regio waarover een consensus bereikt werd, werden geografisch omschreven als volgt:

- ELZ regio Veurne: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, Alveringem (Diksmuide onder voorbehoud)

- ELZ regio Ieper: Lo-Reninge, Houthulst, Vleteren, Poperinge, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen (Diksmuide onder voorbehoud)

- ELZ regio Roeselare: Staden, Hooglede, Lichtervelde, Ardooie, Roeselare, Moorslede, Ledegem

- ELZ regio Tielt: Wingene, Ruiselede, Tielt, Pittem, Meulebeke, Oostrozebeke, Dentergem

- ELZ regio Izegem: Izegem, Ingelmunster, Lendelede

 

Voor de ELZ van regio Veurne, Ieper, Roeselare en Tielt ontvingen wij begin maart de goedkeuring (zie bestanden voor de brieven).

 

De ELZ van regio Izegem werd afgekeurd wegens een te klein aantal inwoners (minder dan 75.000). Ook Diksmuide is nog niet ingedeeld. De vier bovengenoemde zones werden daarom goedgekeurd onder voorbehoud.

Voor Izegem, Ingelmunster, Lendelede en Diksmuide zal de Vlaamse overheid beslissen over de geografische indeling ervan.

 

Transitieperiode

Bij de goedgekerude zones, was de volgende stap het organiseren van een kick-off event per eerstelijnszone, wat ondertussen in elke zone heeft plaatsgevonden. De presentaties kan u bij bestanden terugvinden.

Deze kick-off is het startschot voor de transitieperiode, waarin alle eerstelijnsactoren (huisartsen, apothekers, kinesisten, WZC, welzijnshuis, thuiszorg, thuisverpleegkundigen, CGG, lokale besturen OCMW’s, huizen van kind, mantelzorgverenigingen, LDC, …) worden samengebracht om te bekijken hoe de samenwerking concreet moet georganiseerd worden binnen de ELZ, vertrekkende vanuit de patiënt/cliënt.

 

Op deze kick-offs werd eveneens een oproep gelanceerd voor deelname aan het veranderteam en/of veranderforum van een bepaalde ELZ:

  • Het veranderteam zal bestaan uit een 10-12 “doeners” die voorstellen rond de samenwerking in de eerstelijn naar voor schuiven. Het team komt ongeveer 1 keer per twee weken twee uren samen.
  • Het veranderforum zal bestaan uit een 50 –à 70-tal “beslissers”. De uitgewerkte voorstellen van het veranderteam worden naar voren gebracht voor het veranderforum dat de knopen doorhakt en bijstuurt.

U kan zich kandidaat stellen voor het veranderteam / veranderforum van een bepaalde zone, door contact op te nemen met het LMN / SEL.

 

Meer info

Bij bestanden vindt u de aanvraagdossiers, de brieven met de beslissing omtrent de aanvraagdossiers en de presentaties van de kick-offs.

 

Meer informatie over de hervorming van de eerste lijn, kan u raadplegen op de website van het agentschap Zorg en Gezondheid.

.