Gebruikerslogin

Eerstelijnszones (ELZ)

De hervorming van de eerste lijn

Begin juli 2017 lanceerde minister Vandeurzen een oproep tot de vorming van eerstelijnszones. Dit kadert binnen de brede hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg.

 

In het najaar van 2017 werden naar aanleiding van deze oproep verschillende overlegmomenten per toekomstige eerstelijnszone georganiseerd.
Alle verplichte partners werden hiertoe uitgenodigd. Er werd voornamelijk gefocust op het bereiken van draagvlak wat betreft de geografische afbakening van elke zone. 

 

Aanvraag van een eerstelijnszone

Uiteindelijk werden in december 2017 vijf aanvraagdossiers (zie bestanden) ingediend binnen de regio van LMN CWV.

Begin maart ontvingen we de goedkeuring voor de ELZ van regio Veurne, Ieper, Roeselare en Tielt.

De ELZ van regio Izegem werd afgekeurd wegens een te klein aantal inwoners (minder dan 75.000). Ook Diksmuide was nog niet ingedeeld. De vier bovengenoemde zones waren daarom goedgekeurd onder voorbehoud.

 

In juni 2018 heeft de Vlaamse Regering uiteindelijk beslist over de indeling van Izegem, Ingelmunster, Lendelede en Diksmuide:

- Izegem, Ingelmunster en Lendelede worden ingedeeld bij ELZ Regio Tielt

- Diksmuide wordt ingedeeld bij ELZ Regio Veurne

 

Zo zijn er sinds juni 2018 binnen onze regio vier eerstelijnszones die definitief goedgekeurd zijn (zie bestanden voor de brieven) en die sinds het najaar van 2018 ook een definitieve naam kregen:

- ELZ Westkust&Polder: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort, Veurne

- ELZ Westhoek: Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren, Zonnebeke

- ELZ Midden WVL: Ardooie, Hooglede, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden

- ELZ RITS (Regio Izegem Tielt Samen): Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wingene

 

 

Transitieperiode: veranderteam en veranderforum

De volgende stap in het transitieproces, was het organiseren van een kick-off event per eerstelijnszone, wat ondertussen in elke zone heeft plaatsgevonden. De presentaties kan u bij bestanden terugvinden.

Deze kick-off is het startschot voor de transitieperiode, waarin alle eerstelijnsactoren (huisartsen, apothekers, kinesitherapeuten, WZC, welzijnshuis, thuiszorg, thuisverpleegkundigen, CGG, lokale besturen OCMW’s, huizen van kind, mantelzorgverenigingen, LDC, …) worden samengebracht om te bekijken hoe de samenwerking concreet moet georganiseerd worden binnen de ELZ, vertrekkende vanuit de patiënt/cliënt.

 

Op deze kick-offs werd een oproep gelanceerd voor deelname aan het veranderteam en/of veranderforum van een bepaalde ELZ:

  • Het veranderteam bestaat uit een 10-12 “doeners” die voorstellen rond de samenwerking in de eerstelijn naar voor schuiven. Het team komt ongeveer 1 keer per twee weken twee uren samen.
  • Het veranderforum bestaat uit een 50 –à 70-tal “beslissers”. De uitgewerkte voorstellen van het veranderteam worden naar voren gebracht voor het veranderforum dat de knopen doorhakt en bijstuurt. U kan zich kandidaat stellen voor het veranderforum van uw zone door contact op te nemen met het LMN / SEL.

 

Meer info

Bij bestanden vindt u de aanvraagdossiers, de brieven met de beslissing, de presentaties van de kick-offs en een overzicht van de samenstelling van de veranderteams.

 

Meer informatie over de hervorming van de eerste lijn, kan u raadplegen op de website van het agentschap Zorg en Gezondheid en op de website over de eerstelijnszones.

.