Gebruikerslogin

Nieuws

Wereldnierdag 12 maart 2020

Gepost op 9 Maart door sara.defreyne

World Kidney Day

Op 12 maart 2020 is het weer World Kidney Day (WKD). In 2020 is het internationale thema: ‘Preventie en opsporing van nierziekten en goede toegang tot de zorg’.
Het doel van de internationale WKD campagne 2020 is om bewustzijn te creëren voor het hoge aantal en toenemend aantal mensen met een nierziekte wereldwijd en de noodzaak van maatregelen voor preventie van nierziekte en vroege opsporing en behandeling.

WKD wordt jaarlijks op de 2e donderdag van maart georganiseerd en is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Meer informatie over internationale activiteiten vindt u op www.worldkidneyday.org.

 

Voorkomen van nierschade

De regionale nierpatiëntenverenigingen en andere (gezondheids)organisaties organiseren allerhande activiteiten om zo veel mogelijk mensen te informeren over het belang van een gezonde leefstijl en gezonde voeding om nierschade te voorkomen. Denk daarbij aan voorlichting op scholen, kookworkshops, informatiemarkten en het uitdelen van lekkernijen op dialyseafdelingen.

 

Het doel van WKD

  • Mensen bewust maken van het belang van gezonde nieren en tevens de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terugdringen.
  • Risicogroepen tijdig screenen: mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. De nationale zorgautoriteiten en de medische professionals hebben daarin een belangrijke rol. Als chronische nierziekten tijdig ontdekt worden, kunnen complicaties en sterfgevallen door chronische nier- én hart- en vaatziekten verminderd worden.
  • Een gezonde levensstijl, zoals voldoende bewegen en weinig zout eten, stimuleren.
  • Het belang van orgaandonatie benadrukken. Een niertransplantatie is immers nog steeds de beste oplossing voor nierfalen.