Gebruikerslogin

Nieuws

Wereldnierdag donderdag 14 maart 2019

Gepost op 25 Februari door sara.defreyne

World Kidney Day wordt jaarlijks op de tweede donderdag in maart georganiseerd en heeft als doel bewustwording te creëren over het belang van gezonde nieren en de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terug te dringen.

 

Doel:

  • Mensen bewust maken van het belang van gezonde nieren en tevens de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terugdringen.
  • Risicogroepen tijdig screenen: mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. De nationale zorgautoriteiten en de medische professionals hebben daarin een belangrijke rol. Als chronische nierziekten tijdig ontdekt worden, kunnen complicaties en sterfgevallen door chronische nier- én hart- en vaatziekten verminderd worden.
  • Een gezonde levensstijl, zoals voldoende bewegen en weinig zout eten, stimuleren.
  • Het belang van orgaandonatie benadrukken. Een niertransplantatie is immers nog steeds de beste oplossing voor nierfalen.    

                                                                                                                    

'World Kidney Day' is een gezamenlijk initiatief van de 'International Society of Nephrology' =ISN en 'International Federation of Kidney Foundations'=IFKF. 

Voor meer informatie kan u terecht op de website van World Kidney Day.

 

In Vlaanderen zijn er plaatselijke initiatieven om WKD in de kijker te zetten met als thema: Gezonde nieren voor iedereen.

 

Indien u wil meewerken aan het promoten van gezonde nieren voor iedereen, kan u contact opnemen met het LMN via info@lmn-cwv.be.
Wij kunnen een algemene folder over de nieren, gericht aan burgers, naar u opsturen en/of een powerpointpresentatie doorsturen om af te spelen op uw schermen.