Gebruikerslogin

Nieuws

ZT: nieuw zorgtrajectcontract + consultatie specialist in WZC

Gepost op 18 Januari door sara.defreyne

Er zijn twee wijzigingen in de regelgeving van de zorgtrajecten vanaf 1 januari 2019:

 

Zorgtrajectcontracten

De patiënt moet geen toestemming meer geven om zijn gegevens te laten verwerken voor een wetenschappelijke evaluatie omdat de privacywet dit reeds toelaat. De tekst in het luik “verbintenissen van de patiënt” is in die zin aangepast. 

 

De bestaande contracten, die vóór 1 januari 2019 naar het ziekenfonds werden gestuurd, blijven lopen en moeten dus niet vervangen worden door een nieuw contract.

 

U vindt de nieuwe contracten via volgende links:

- Zorgtrajectcontract Diabetes Type Twee

- Zorgtrajectcontract Chronische Nierinsufficiëntie

 

Verlengen van een zorgtraject door rekening te houden met een prestatie specialist

Indien de patiënt met een zorgtraject in een rustoord voor bejaarden of in een rust- en verzorgingstehuis verblijft en zich om medische redenen niet meer kan verplaatsen naar de raadpleging van de specialist, komt het aanrekenen van de honoraria voor een bezoek in een rustoord voor bejaarden of in een rust- en verzorgingstehuis door een specialist ook in aanmerking voor de jaarlijkse verlenging, op voorwaarde dat de arts-specialist een zorgtrajectcontract voor de betrokken ziekte mag ondertekenen.

 

(103051 Bezoek in een rustoord voor bejaarden of in een rust- en verzorgingstehuis door een geneesheer-specialist, op schriftelijke vraag van de behandelende huisarts of van de behandelende huisarts op basis van verworven rechten, met schriftelijk verslag van de geneesheer-specialist. De aanwezigheid van beide geneesheren samen is vereist indien zij gevraagd wordt in de schriftelijke aanvraag)

 

Wijzigingen sinds 1 mei 2018

 

Ter herinnering:

 

- Sinds 1 mei 2018 kunnen enkel de patiënten die op insuline / incretine staan en in het zorgtraject diabetes zitten, nog terugbetaling krijgen van hun zelfzorgmateriaal.

Patiënten op maximale orale antidiabetica kunnen nog steeds opgenomen worden in het zorgtraject maar krijgen geen zelfzorgmateriaal meer terugbetaald.

 

- Educatie wordt niet terugbetaald voor patiënten in een gemeenschappelijke verblijfplaats, bijvoorbeeld in een WZC.

 

- De oude regelgeving omtrent de educatie in het zorgtraject kan niet langer voorgeschreven / aangerekend worden.
 

Voor meer informatie over de nieuwe regelgeving, zie http://lmn-cwv.be/diabetes/zorgtraject-diabetes-cwv