Gebruikerslogin

Diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten van onze samenleving. Het is een aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is.

Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam geen insuline aan (type 1), ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam (type 2).
In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed. Diabetes wordt daarom in de volksmond vaak suikerziekte genoemd.

Type 2 diabetes

Meer dan 90 % van de mensen met diabetes, hebben type 2 diabetes. Personen met deze vorm van diabetes, maken onvoldoende hoeveelheden insuline aan en bovendien werkt deze insuline onvoldoende in op de cellen. De sleutel past als het ware niet goed meer in het slot.

Vooral volwassenen ouder dan 40 jaar worden getroffen door diabetes type twee. De kans op de ziekte neemt toe bij overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging. Een gezonde levensstijl is daarom essentieel om diabetes te voorkomen, zeker bij personen met een verhoogd risico.

Bron: http://www.diabetes.be/wat-diabetes

 

De behandeling van diabetes type twee

Een richtlijn voor de behandeling van diabetes type twee is terug te vinden op de website van Domus Medica.

Ook het LMN van Brugge - Oostende - Houtland maakte een behandelingsprotocol en protocolfiches van type 2-diabetes in de eerste lijn. Dit kan u HIER terugvinden.

 

Meer informatie

Bij de algemene informatie kan u meer informatie vinden over de verschillende diabetessystemen voor personen met diabetes type twee. In onderstaande titels worden het aangepast rijbewijs en de steekkaarten voor educatie verder uitgewerkt.

Het zorgtraject diabetes type 2 wordt verder uitgewerkt in een aparte pagina met heel wat documenten voor de verschillende zorgverleners.