Gebruikerslogin

Eerstelijnszones (ELZ)

Sinds juni 2018 zijn er binnen onze regio vier eerstelijnszones goedgekeurd:

- ELZ Westkust&Polder: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort, Veurne

- ELZ Westhoek: Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren, Zonnebeke

- ELZ Midden WVL: Ardooie, Hooglede, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden

- ELZ RITS (Regio Izegem Tielt Samen): Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wingene

Sindsdien stapten deze eerstelijnszones mee in de transitieperiode waarin alle eerstelijnsactoren (huisartsen, apothekers, kinesitherapeuten, WZC, welzijnshuis, thuiszorg, thuisverpleegkundigen, CGG, lokale besturen OCMW’s, huizen van kind, mantelzorgverenigingen, LDC, …) worden samengebracht om te bekijken hoe de samenwerking concreet moet georganiseerd worden binnen de ELZ, vertrekkende vanuit de patiënt/cliënt.

Een eerste stap hierin, was het organiseren van een kick-off event per eerstelijnszone, wat in de loop van 2018 in elke zone heeft plaatsgevonden. De presentaties hiervan kan u bij bestanden terugvinden.

Veranderteam en veranderforum

Op deze kick-offs werd een oproep gelanceerd voor deelname aan het veranderteam en/of veranderforum van een bepaalde ELZ:

 • Het veranderteam bestaat uit een 10-12 “doeners” die voorstellen rond de samenwerking in de eerstelijn naar voor schuiven. Het team komt ongeveer 1 keer per twee weken twee uren samen. Bij bestanden kan u de samenstelling van de verschillende veranderteams terugvinden.
 • Het veranderforum bestaat uit een 50 –à 70-tal “beslissers”. De uitgewerkte voorstellen van het veranderteam worden naar voren gebracht voor het veranderforum dat de knopen doorhakt en bijstuurt. Het veranderforum staat open voor alle partners die iets te maken hebben met zorg en/of welzijn.

  Om lid te worden van het veranderforum van uw eerstelijnszone, kan u contact opnemen met:

  • info@eerstelijnszonemiddenwvl.be voor de gemeenten Ardooie, Hooglede, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden
  • info@eerstelijnszonerits.be voor de gemeenten Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wingene
  • info@eerstelijnszonewesthoek.be voor de gemeenten Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren, Zonnebeke
  • info@lmn-cwv.be voor de gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort, Veurne

 

Vijf leidende vragen

De Eerstelijnszones zijn momenteel bezig met het beantwoorden van vijf leidende vragen. Dit gebeurt tijdens de veranderfora. 

 1. Waarom moet het anders?: dwang & drang
 2. Waarom bestaan wij?: bestaansrecht
 3. Waarvoor staan wij?: waarden
 4. Welke opdrachten moeten wij hier georganiseerd krijgen?: Kernopdrachten
 5. Vanuit welke leidende principes zien wij iedereen binnen onze eerstelijnszone samenwerken?: leidende principes

Door samen na te denken over deze vijf vagen, worden de neuzen in dezelfde richting gezet en wordt het voor alle partners duidelijk welke richting de eerstelijnszone zal uitgaan.

De (voorlopige) zorgraad

In de loop van 2019 zullen de eerstelijnszones van start gaan met het samenstellen van een voorlopige zorgraad, wat het officiële bestuursorgaan van de eerstelijnszone zal worden.

Vanuit de Vlaamse Overheid ontvingen we reeds een eerste document met richtlijnen over de samenstelling van deze zorgraad, waarbij er gewerkt zal worden met clusters.

Alle partners zullen hiervoor opnieuw gecontacteerd worden. 

Historiek

De hervorming van de eerste lijn

Begin juli 2017 lanceerde minister Vandeurzen een oproep tot de vorming van eerstelijnszones. Dit kadert binnen de brede hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg.

In het najaar van 2017 werden naar aanleiding van deze oproep verschillende overlegmomenten per toekomstige eerstelijnszone georganiseerd.

Alle verplichte partners werden hiertoe uitgenodigd. Er werd voornamelijk gefocust op het bereiken van draagvlak wat betreft de geografische afbakening van elke zone. 

 

Uiteindelijk werden in december 2017 vijf aanvraagdossiers (zie bestanden) ingediend binnen de regio van LMN CWV.

Begin maart ontvingen we de goedkeuring voor de ELZ van regio Veurne, Ieper, Roeselare en Tielt.

De ELZ van regio Izegem werd afgekeurd wegens een te klein aantal inwoners (minder dan 75.000). Ook Diksmuide was nog niet ingedeeld. De vier bovengenoemde zones waren daarom goedgekeurd onder voorbehoud.

 

In juni 2018 heeft de Vlaamse Regering uiteindelijk beslist over de indeling van Izegem, Ingelmunster, Lendelede en Diksmuide:

- Izegem, Ingelmunster en Lendelede worden ingedeeld bij ELZ Regio Tielt

- Diksmuide wordt ingedeeld bij ELZ Regio Veurne

Bij bestanden kan u de brieven met de definitieve goedkeuring terugvinden.

 

Meer info

Meer informatie over de hervorming van de eerste lijn, kan u raadplegen op de website van het agentschap Zorg en Gezondheid en op de website over de eerstelijnszones.

.