Gebruikerslogin

Rookstop

Sinds 1 januari 2017 werden de tarieven voor rookstopbegeleiding aangepast door de Vlaamse Overheid. Afhankelijk van het statuut van de patiënt (wel of geen verhoogde tegemoetkoming) en het soort begeleiding (individueel of in groep), gelden andere tarieven. Jongeren t.e.m. 21 jaar vallen voor rookstopbegeleiding onder de tarieven van de verhoogde tegemoetkoming.

 
Individuele begeleiding per 15 min.
3 punten
Groepsbegeleiding        per 15 min.
1 punt

Zonder verhoogde tegemoetkoming

Persoonlijke bijdrage pt.: max. € 7,5

Persoonlijke bijdrage pt.: max. € 1

Verhoogde tegemoetkoming + jongeren ≤ 21 jaar

Persoonlijke bijdrage pt.: max. € 1

Persoonlijke bijdrage pt.: max. € 0,5

Elke Vlaamse deelnemer heeft per kalenderjaar recht op 48 punten. Dit betekent dat de deelnemer op jaarbasis max. 4 uur individuele begeleiding kan volgen waarvan max. 1 uur per dag. Aan groepsbegeleiding kan een deelnemer max. 12 uur per jaar besteden waarvan max. 1 uur 45 min per dag. Het is mogelijk om te wisselen van groepsbegeleiding naar individuele begeleiding en omgekeerd.  Meer informatie over het nieuwe terugbetalingssyteem vindt u HIER terug.

Artsen die nog geen opleiding volgden als tabakoloog maar patiënten wensen te begeleiden tijdens hun rookstop, moeten zich melden bij het kadaster van tabakologen via www.saviscio.be/vlaanderen/tabak. Tot juni 2020 heeft de arts de tijd om deze specifieke bekwaamheid inzake rookstopbegeleiding aan te tonen. De wijze waarop dit zal gebeuren wordt nog uitgewerkt.

In het Eerstelijnshuis Midden West-Vlaanderen zit er een erkende tabakoloog. De huisarts kan online een afspraak maken via de onderstaande links. De patiënt kan rechtstreeks een afspraak maken via het centraal telefoonnummer: 050/55.63.30.

 

Bij bestanden onderaan kan u ook een lijst terugvinden van erkende tabakologen die werkzaam zijn in Centraal West-Vlaanderen (gesorteerd op postcode). 

Verder helpt LMN CWV om acties te ondersteunen rond 'stoppen met roken'. Zo zet het LMN zich o.a. in voor de actie 'Tielt stopt samen met roken'.